“Kim bana bir salât getirirse, Allah da ona bununla on salât getirir.”[1]
220- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
“Evlerinizi kabirlere çevirmeyin. Kabrimi de bayram yerine çevirmeyin. Bana salât getirin. Zirâ getirdiğiniz salâtınız, nerede olursanız olun, bana ulaşır.”[2] 221- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
“Cimri, o kimsedir ki yanında benim adım anıldığında bana salât getirmeyendir.”[3] 222- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
“Şüphesiz Allah’ın yeryüzünde gezici melekleri vardır.Onlar ümmetim-den bana selâm ulaştırırlar.”[4] 223- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
“Kim bana selâm verirse, selâmını almam için Allah ruhumu bana geri gönderir.”[5] [1] Müslim, (1/288). [2] Ebu Dâvud, (2/218); Ahmed, (2/367); Elbâni, “sahihtir” der; Bkz. Sahih-i Ebî Dâvud (2/383). [3] Tirmizi, (5/551) ve diğerleri. Bkz. Sahihu’l Câmi (3/25); Sahih-i Tirmizi (3/177). [4] Nesâi, Hâkim, (2/421); Elbâni, “sahihtir” der; Bkz. Sahih-i Nesâi, (1/274). [5] Ebu Dâvud, (h.2041); Elbâni, hasen demiştir; Bkz. Sahih-i Ebî Dâvud (1/383).
224- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
“Îmân etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de îmân etmiş olmazsınız. Sizi, yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şeye yönelteyim mi? Selâmı aranızda yayın.”[1] 225- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki: “Şu üç haslet kimde bir araya gelirse, o kâmil îmâna kavuşmuş olur. Nefsine zulmetmemek, herkese selâm vermek ve yoksullukta (Allah için) infâk etmektir.”[2] 226- Abdullah b. Ömer’den -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, bir adam Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’e gelerek: -İslâm’ın hangi hasleti daha hayırlıdır? diye sordu. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-: -Yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selâm vermendir.”[3] buyurdu. [1] Müslim, (1/74) ve diğerleri. [2] Buhâri, bkz. Fethu’l-Bâri (1/82); Ammâr-Allah ondan râzı olsun-‘dan mevkuf olarak, ta’lîk olarak. [3] Buhâri, bkz. Fethu’l-Bâri (1/55); Müslim, (1/65). 227- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki: “Ehli kitap (yahudi ve hıristiyanlar) size selâm verirlerse, onlara: وَعَلَيْكُمْ.
MÜSLÜMAN, KENDİSİNE SELÂM VEREN KÂFİRE NASIL KARŞILIK VERİR?
Hisnu'l Muslim Kur'an ve Sunnetten Arapça ve Türkçe Dualar
Buhârî, Deavât 7 - 8, 15, Tevhid 13; ⇒ Müslim, Zikir, 59 ⇒ Ebu Dâvud, 4/264
El Hamdulillah-illezi ehyana ba'de me emetena ve ileyhin- nuşur
1. (4 - 1) )Bizi öldürdükten (uykudan) sonra dirilten Allah’a hamd olsun. Dönüş (Kıyâmet günü yeniden diriliş), yalnızca O’nadır."
سُبْحاَنَ اللهِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ وَ لَا إِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَللهُ اَكْبَرْ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمْ
رَبِّ اغْفِرْ ليِ
Kim bunu derse bağışlanır, duâ ederse, duâsı kabul olunur. Eğer kalkıp abdest alır, sonra da namaz kılarsa, namazı kabul olunur."
Ubâde bin Sâmitden (r.a) Buhârî, Teheccüd, 21 ⇒ Buhârî, Fethu’l-Bârî, 3/39 ⇒ Lafız, İbn-i Mâce'ye âittir. Sahih-i İbn-i Mâce, 2/335
Lâ ilâhe illâllahu vahdehu lâ şerîke leh lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr
2. (4 - 2) Allah’tan başka hak ilah yoktur. O birdir ve ortağı yoktur. Mülk O’nundur ve Hamd da O’nadır. O, her şeye gücü yetendir.
Sübhânellâhi vel hamdü lillêhi ve lê ilâhe illallâhu vellâhu ekber, ve lê havle ve lê kuvvete illê billêhil aliyyil azîm” Rabbiğfirli
Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd Allah'adır. Allah’tan başka hak ilah yoktur ve Allah en büyüktür.
Güç ve kuvvet, ancak yüce ve büyük olan Allah’a âittir. ⇒ Rabbim! Bani mağfiret eyle
Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez.
Islah edilmesinden sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın.
Allah'a korkarak ve (rahmetini) umarak dua edin.
Muhakkak ki iyilik edenlere Allah'ın rahmeti çok yakındır. (Araf Suresi - 55 - 56)