78) Ata bin Yesar dedi ki: “Abdullah bin Amr İbn Âs ile karşılaştım. Ona:
“Bana Resûlullah (s.a.s.)’in Tevrat’ta geçen sıfatını haber ver?” dedim. O da şöyle dedi:
“Evet, Allah’a yemin olsun ki; o, Tevrat’ta Kur’ân’da geçen bazı sıfatlarıyla vasfedilmiştir:
“Ey Nebî! Biz seni şahit, müjdeleyici ve korkutucu olarak ve ümmileri koruyucu olarak gönderdik. Sen kulum ve Resûlümsün. Seni mütevekkil olarak isimlendirdim. Katı ve şiddetli biri değilsin. Çarşı pazarlarda gürültü çıkaran değilsin, kötülüğe kötülükle mukabelede bulunmayansın. Sen ancak af edici ve müsamahakarsın. Allah Onunla, doğruluktan ayrılmış bir milleti “La ilâhe illallah” diyerek düzelmelerini sağlamasına dek. Onun ruhunu kabzetmez. Onunla görmeyen gözleri, duymayan kulakları ve kilitli kalpleri açar.”[1]
Hadiste geçen: “Onunla, doğruluktan ayrılmış bir milleti... düzelmelerini sağlaması.” kavlinin manası şudur: “Kast edilen; Peygamber (s.a.s.)’in ilk tebliğe çıktığı vakit içinde bulunduğu Arap milletiydi. Kendileri İslam’dan önce putlara tapanlar olduklarından doğruluktan ayrılmış bir topluluk idiler.
Yine hadisteki: “Düzelmelerini sağlaması, ikâme etmesi” de: “Bu (ve diğer şirk bataklığında olan bütün toplulukları) küfürden imana çıkarmaya vesile olmasıdır. Allah en iyisini bilir.
***
[1] Buhârî (2125) ve (4838).
________________ oOo _________________