Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla,
O’na sığınırız.
Ey Rabbim! Bana yardımcı ol ve ey Kerîm olan Allah’ım bana (işimi) kolaylaştır.
Hamd Allah’adır şüphesiz. O’na hamd eder, O’ndan yardım ister ve O’ndan bağışlanma dileriz. Nefislerimizin şerrinden, amellerimizin kötülüğünden Allahu Teâlâ’ya sığınırız.
Allah her kime hidayet vermiş ise, işte o kimse hidayet bulmuştur ve kimi de saptırmışsa, artık ona da hidayet veren yoktur.
Allah’tan başka hiçbir ilâhın olmadığına şehâdet ederim. O’nun tek olup, ortağının bulunmadığına ve Muhammed (s.a.s.)’in de O’nun kulu ve resûlü olduğuna da şehâdet ederim.
“Ey insanlar! Sizi tek bir nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikincisinden de birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinizden korkun. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Muhakkak ki Allah, sizin üzerinizde devamlı gözetleyicidir.”[1]
“Ey iman edenler! Allah’tan nasıl korkulması gerekiyorsa öylece korkun ve Müslümanlık’tan başka (bir akide üzere de) ölmeyin.”[2]
“Kudsî Hadisler Ansiklopedisi” adlı kitabı, geniş açıklaması ile beraber telif etmeye beni muvaffak kılan Allahu Teâlâ, bana (bu eserden) sonra da değerli hadis alimleri olan İmam Buhârî ve İmam Müslim’in (rah.aleyhim) sahih hadis kitaplarında (Sahihayn) yer alan kudsî hadisleri toplamayı nasip etti.
Şöyle ki;
Kitap; “Sahihayn”da geçen tüm rivayet lafızlarına şâmil olması amacıyla lafız ve rivayet olarak farklı hadisleri de ihtiva etmektedir. Böylelikle değerli okuyucuya, birbirini tamamlayan nassların anlaşılmasında istenilen faydayı kazandırmaktadır. Okuyucunun da Resûlullah (s.a.s.)’in Yüce Allah’tan rivayet etmiş olduğu ve sahih olarak sâbit olan bu hadislere uyması böylelikle kolaylaşmış olmaktadır.
Kitabı yazarken, hadislerde geçen bazı garip lafızları açıklama yoluna gittim. Aynı şekilde kitabın yararını elde etmeyi ve içeriğiyle amelde bulunmayı kolaylaştırması amacıyla hadislerdeki anlaşılması müşkül olan kelimeleri de açıkladım.
Açıklığa kavuşturup belirtmekten maksat, amel etmeye vesile olması içindir. Yoksa (amel etmeksizin) sadece açıklığa kavuşturup belirtmek, işte bu, bizim lehimize değil; bilakis aleyhimize olan bir davranıştır.
Yüce Allah’ın buyurduğu gibi: “De ki: (Haydi yapacağınızı) yapın! Allah, Resûlü ve mü’minler amelinizi (icraatınızı) görecektir.”[3]
Kitabın, küçük hacimli, ezberlenmesi kolay, nefse hafif ve kalbe yakın olması için gayret gösterdim. Yüce Allah’tan (c.c.) bu kitabı, kerim olan vechi için hâlis bir amel kılmasını ve en güzel şekilde kabul etmesini dilerim.
Kitabı konu başlıklarına ve bölümlere ayırdım. Hadis kaynaklarına işaret etmesi açısından da “Sahih”de geçtiği üzere, hadis numaralarını ve harekelerini belirttim.
İlim talebesine, iyi akletme metodunu pekiştirmesi için, yararı büyük, kadri yüce olan bu eserde bazı yerleri dipnotlandırmak sûretiyle açıkladım.
Kitaba ise; “Buhârî ve Müslim’de Yer Alan Kudsî Hadisler -Farklı Rivayet ve Lafızlarıyla-” ismini verdim.
Vermiş olduklarını itiraf eden, nimetlerinden ötürü şükreden ve nasip ettiği paya razı olan ve karşılığını da sadece Allahu Teâlâ’dan bekleyen birisi olarak, bu kitap için yolculuklar yapan ve çeşitli zorluklar çeken biri olduğumu da söyleyebilirim.
Verdiği nimetlerinden dolayı şükür ve hamd Allah’adır.
Sonuç olarak;
Değerli kardeşim! Sana diyeceğim şu ki, bu kitapta şayet başarı adına bir şey görürsen bil ki, bu tek olan Allah (c.c.)’tandır. Şüphesiz ki fazilet ve minnet O’nundur.
“Size (gelen) nimet de sadece Allah’tandır.”[4]
Şayet kitapta bir eksiklik, ayıp, hata ya da bir kusur görürsen, şunu da bil ki, bu da benden, benim acziyetimden ve maharetimin azlığındandır.
Bu sebeple, değerli kardeşim! Hatamdan dolayı sen de benim bağışlanmam için Allah’a (c.c.) dua et.
Muhakkak ki, insanoğlu çokça hata yapmaya meyyaldir. Hata yapanların en hayırlıları ise, çokça tevbe edenlerdir. Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.
“Rabbimiz eğer unutacak veya yanılacak olursak, bizi sorumlu tutma!
Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme!
Rabbimiz! Bizlere gücümüzün kaldıramadığını taşıtma. Bizi affet, bizi bağışla, bize merhamet et.
Sen bizim Mevlâ’mızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bizlere yardımcı ol.”[5]
İrfan b. Selim
2 Zilkade 1421 Cuma
26 Ocak 2001 Dımışk[6]
[1] Nisa:4/1
[2] Al-i İmran: 3/102
[3] Tevbe: 9/105
[4] Nahl: 16/53
[5] Bakara: 2/286
[6] İrfan bin Selîm El-Aşşa Hassûne, Buhari ve Müslim’de Gecen Kutsi Hadisler, Karınca Yayınları: 13-16
________________ oOo _________________ www.eraykitap.com Ana Sayfaya Dön ///