Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuş (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz. O Rab ki, yeri sizin için bir döşek, göğü de (kubbemsi) bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye (yerden) çeşitli ürünler çıkardı. Artık bunu bile bile Allah'a şirk koşmayın.(Bakara Suresi-21-22)
KİTABÜ`L-EŞRİBE
         Fasilda Toplam 19 Hadisi Şerif
Konu İçki İçmek
Başlık Şirb-i Hamrın Uhrevî Cezâ Ve Ukûbeti Hakkında Abdullâh İbn-i Ömer Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Resûlullah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Kim ki dünyâda şarab içer de, sonra bu günâhından dünyâda tövbe etmez (den ölür) se, o kişi âhirette Cennet şarâbından mahrûm olur, (içemez)" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1888


Konu Hırsızlık;içki İçmek;zinâ Edenler
Başlık Şirb-i Hamrı Küfür Derecesine Vardıran Ebû Hüreyre Radiya`llâhu Anh`ın Şiddetli Bir Rivâyeti
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Zinâkâr (mü`min) kişi zinâ ettiği sıra (tam ve kâmil bir) mü`min olduğu halde zinâ edemez. İçki içen de içki içtiği zamanda (kâmil bir) mü`min olarak içemez. Hırsız da sirkat ettiği sıra (kâmil bir) mü`min olduğu halde sirkat edemez.

Hadis No 1889


Konu Yağmacılık
Başlık Şirb-i Hamrı Küfür Derecesine Vardıran Ebû Hüreyre Radiya`llâhu Anh`ın Şiddetli Bir Rivâyeti
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Bir rivâyette (Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: Halkın gözü önünde yağmacılık eden yüksek mevkî sâhibi (zâlim kişi) yağmacılık ettiği zaman mü`min olarak çapulculuk edemez.

Hadis No 1890


Konu İçki
Başlık "sekir Veren Her İçki Haramdır" Hadîsi Hakkında Hazret-i Âişe Radiya`llâhu Anh Rivâyeti
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Rivâyete göre şöyle demiştir: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`den Biti` (içkisinin hükmü) sorulmuştu -ki bu Biti`, Yemen halkının içtikleri baldan ma`mûl içki idi- Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem: Sekir veren her içki haramdır, diye cevab verdi.

Hadis No 1891


Konu Çalgı Çalıp Eğlenmek;dağ Mesireleri;fakiri Baştan Savmak;içki İçmek;ipekli Elbise Giymek;zinâ
Başlık Resûl-i Ekrem`in: (ümmetimden Zinâ Etmeyi, İpekli Giymeyi, Şarap İçmeyi, Çengi Ve Çiğana İle Eğlenmeyi Halâl Sayacak Bir Zümre Muhakkak Türeyecektir) Meâlindeki Ebû Âmir Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi El-eş`arî Ebû `âmir
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğunu işittiği rivâyet olunmuştur: (Bir zaman gelecektir ki) ümmetimden muhakkak birtakım zümreler türeyecektir. Bunlar zinâ etmeyi, ipekli elbîseler giymeyi, şarab içmeyi, def, dümbelekler (çengi, çiğâna ile) eğlenmeyi halâl ve mübâh sayacaklar. (Bunlardan) birtakım (merhametsiz, hodgâm) zümreler de dağ mesîrelerine yanlayacaklar, onlara âit koyun sürüsü ile çoban sabahları yanlarına gelecek, (akşamları gidecek). Bunlara bir fakir bir hâcet için gelecek de bu (duygusuz insan) lar fâkîre: Haydi (bugün git) yarın gel! Diyecekler. Bunun üzerine Allah (sevip eğlendikleri) dağı üzerlerine indirerek bir kısmını helâk edecek, (sağ kalan) öbürlerini de kıyâmet gününe kadar maymun ve domuz sûretlerine tebdîl edecek.

Hadis No 1892


Konu Düğünlerde İkram;hurma Şırası
Başlık Kuru Üzüm Ve Hurmadan Islatılarak Yapılan Ve Henüz Tahammür Edip Fıkramadan İçilen Hoşaf Ve Şiranın Halâl Olduğu Hakkında Ebû Üseyd Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Es-sâ`idî Ebû Üseyd
Hadis

Rivâyete göre müşârün-ileyh, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`i kendisinin düğün yemeğine da`vet etmişti. Filhal gelin olan karısı da dâ`vetlilere hizmet etmekte idi. Üseyd (râvîsi Sehl İbn-i Sa`d`e) demiştir ki: Ey, Sehl! Bu gece ziyâfette Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`e ne içirdim bilir misin? Tevr (dediğimiz kab için) de geceden bir kaç hurma ıslattım. Bunun şırasını içirdim.

Hadis No 1893


Konu Şıra Ve Sirke
Başlık Sırlı Çömleklerde Şira, Sirke Yapılmasının Hükmü
Ravi Abdullâh B. Amr B. Âs
Hadis

Rivâyete göre şöyle demiştir: Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem kırba ve tulum makulelerinden başka kablarda şıra ve sirke yapılmasını nehyetmiştir. Bu nehy üzerine Ashâb: "Yâ Resûla`llah! Herkes tulum, kırba bulamaz ki" demeleri üzerine, Resûl-i Ekrem halkın balçıktan ma`mûl çömlek ve küp makulesinde ziftlenmemiş olarak hoşaf, şıra ve sirke kurmalarına müsâade etti.

Hadis No 1894


Konu Hurma Şırasıyla Üzüm Şırasını Birleştirmemek
Başlık Sırlı Çömleklerde Şira, Sirke Yapılmasının Hükmü
Ravi Ebû Katâde Hâris B. Rıb`ıyy
Hadis

Rivâyete göre Ebû Katâ`de şöyle demiştir: Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem hurma ile ermemiş hurma koruğunu, yine hurma ile üzümü bir arada birleştirmeyi nehyetti. Bunlardan her birisi ayrı ayrı hoşaf ve şira yapılmalıdır, buyurdu.

Hadis No 1895


Konu -
Başlık İçeceklerin Ağzını Kapamak Hakkındaki Hadis
Ravi Câbir B. Abdullâh
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Bir kere Ebû Humeyd Resûl-i Ekrem`e Nakî` (mer`asın) dan bir kâse süt getirmişti. Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem Ebû Humeyd`e: Bu kâseyi bir bezle örtmedin mi? Keşki bunun üzerine bir ağaç tahta parçasını olsun üstüne eymine koysaydın, buyurdu.

Hadis No 1896


Konu Sağım Hayvanlarının Geçici Olarak Verilmesi (meniha)
Başlık Sağılıp İâde Etmek Üzere Sağmal Deve Ve Koyun Hediye Etmek Ne Güzel Sadakadır, Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Bol sütlü bir sağım devesi -sağılıp sâhibine i`âde edilmek üzere- hediyesi ne güzel sadakadır. Mümtaz sağmal koyun hediyesi de böyledir. Bu bereketli hayvan bir kap sabahleyin, bir kap akşam vakti sağılır.

Hadis No 1897


Konu -
Başlık Resûl-i Ekrem`in Su Karıştırılan Südü İçtiğine Dâir Câbir Hadîsi
Ravi Câbir B. Abdullâh
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem bir kere Ensâr`dan bir zâtın bostanına girdi. Yanında dostu (Ebû Bekr) berâber bulunuyordu. Resûl-i Ekrem bostan sâhibi (Ensâr`dan Ebu`l-Heysem)`e: - Eğer yanında eski kırba içinde bu gece gecele (tip soğutul)muş su varsa (içeriz), yoksa biz şu sudan (bardaksız) dudağımızla içeriz, buyurdu. Câbir der ki: Bu sırada bostan sâhibi (ağaçları sulamak için) bostanın bir tarafından öbür tarafına su çeviriyordu. Yine Câbir der ki bostan sâhibi: - Yâ Resûlu`llah! Gecelemiş suyum var, dedi. Ve bostan çerkesine gitti. Sonra Resûlu`llah ile Ebû Bekr`in yanına geldi. Ve bir bardağın içine su koydu, sonra suyun üzerine de Elcil koyunundan sütünden sağdı. Bunu Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem içti, sonra kendisiyle berâber gelen zat (Ebû Bekr) içti.

Hadis No 1898


Konu Ayakta Su İçmek;su İçme Âdâbı;süt İçmek
Başlık Ayakta Su Ve Meşrûbat İçmenin Cevâzına Dâir Hazret-i Alî Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Alî B. Ebî Tâlib
Hadis

Rivâyete göre, bir kere Hazret-i Alî (Kûfe mescidi`nin) geniş kapısına gelmiş ve orada ayak üzeri su içmişti. (Halkın şüphesini izâle için): "Birtakım kimseler birisinin ayak üstünde su içtiğini fenâ görürler. Halbuki ben Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm" dedi.

Hadis No 1899


Konu Ayakta Su İçmek;su İçme Âdâbı;zemzem Suyunu Ayakta İçmek
Başlık Resûl-i Ekrem`in Ayakta Zemzem İçtiğine Dâir İbn-i Abbâs Radiya`llâhu Anh Hadîsi Ve Bu Babda Kerâhet İfâde Eden Rivâyetler
Ravi Abdullâh B. Abbâs
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem ayakta Zemzem suyu içti, dediği rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1900


Konu Su İçme Âdâbı;suyu Bardaktan İçmek
Başlık Bir Bardağı Koymadan Destiden Su İçmenin Kerâhetine Dâir Ebû Sa`îd Hudrî Ve Ebû Hüreyre Hadîsleri
Ravi Ebû Saîd-i Hudrî
Hadis

Rivâyete göre, Ebû Sa`îd: "Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem tulumun ağzını dışarı kıvırmaktan yâni (bir maşrabaya koymadan) tulumun ağzından su içmekten nehetti," dediği rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1901


Konu Su İçme Âdâbı;suyu Bardaktan İçmek
Başlık Bir Bardağı Koymadan Destiden Su İçmenin Kerâhetine Dâir Ebû Sa`îd Hudrî Ve Ebû Hüreyre Hadîsleri
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem kırbanın veyâ (desti gibi) su kabının ağzından (bir maşrabaya koymaksızın) su içmekten ve birinizin ev(inin duvar)ına komşusunun bir ağaç (başını) koymasını men` etmesinden nehyetti.

Hadis No 1902


Konu Su İçme Âdâbı;suyu Nefes Alarak İçmek
Başlık Resûl-i Ekrem`in Bir Bardak Suyu Üç Nefeste İçtiğine Dâir Enes Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

Rivâyete göre, Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem (su içerken) bir bardak suda üç def`a nefes alırdı.

Hadis No 1903


Konu Gümüş Kaptan Su İçmemek
Başlık Altın, Gümüş Kaptan Su Ve Sâir İçki İçmenin Uhrevî Ukûbeti Hakkında Ümm-i Seleme Hadîsi
Ravi Ümm-i Seleme
Hadis

Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in kadını Ümm-i Seleme radiya`llahu anhâ`dan Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: Hani şu gümüş kaptan bir şey içen kişi yok mu? Muhakkak o kişi karnına cehennem ateşini (çurp çurp diye) içerek gönderir.

Hadis No 1904


Konu Suyu Bardaktan İçmek
Başlık Ebû Hâzim`in Sehl İbn-i Sa`d`in Benî Sâide Sekîfesinde Resûl-i Ekrem`e Su İçirdiği Bardak Hakkında Ve Bu Bardaktan Teberrüken Su İçtiğine, Sonra Bu Bardağın Ömer İbn-i Abdü`l-azîz`e Hediye Olduğuna Dâir Rivâyeti
Ravi Sehl B. Sa`d
Hadis

Rivâyete göre, şöyle demiştir: Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem bir kere Benî Sâide sofasına gelmişti ve bana: Ey Sehl bize su versen! Buyurdu. Ben de şu kadehle onlara su verdim. Bu hadîsin râvîsi (Ebû Hâzim) der ki: Bu kadehi Sehl bize çıkarıp gösterdi. Bunun içinden (teberrüken) su içtik. Sonra Ömer İbn-i Abdülâzîz (Medîne vâlîsi iken) Sehl`den bu kadehin kendisine hediye edilmesini istedi. O da hediye etti.

Hadis No 1905


Konu Suyu Bardaktan İçmek
Başlık Resûl-i Ekrem`in Enes İbn-i Mâlik Radiya`llâhu Anh`deki Diğer Bir Su Bardağı. Bu Bardağın Üzerinde Demir Bir Halka Bulunduğu, Bunu Gümüş Halka İle Değiştirmek İstediğinde Ebû Talha`nın Bu Tağyîre Mâni` Olduğu
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

(`Âsım İbn-i Ahvel`in) rivâyetine göre, `Âsım der ki: Enes İbn-i Mâlik`in yanında Resûlullah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in kadehi vardı. Enes İbn-i Mâlik: Ben bu kadeh içinde Resûlu`llah`a şu kadar çok zaman su verdim, dedi. Bu kadehin üzerinde demirden yapılmış bir halka vardı. Enes İbn-i Mâlik bunun yerine altun veyâ gümüşten bir halka geçirmek istedi. Fakat Ebû Talha ona: Sakın Resûlu`llah`ın yaptığından hiç bir şey değiştirme, diye tenbîh etti.

Hadis No 1906







Herhangi bir yanlışlık ve hata gördüğünüz zaman lütfen e-mail adresine bildirin veya Affedin ...: ☆ ebubekiryasin_@hotmail.com ☆ :...