Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuş (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz. O Rab ki, yeri sizin için bir döşek, göğü de (kubbemsi) bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye (yerden) çeşitli ürünler çıkardı. Artık bunu bile bile Allah'a şirk koşmayın.(Bakara Suresi-21-22)
KUREYŞ`İN MENÂKIBI BAHSİ
         Fasilda Toplam 12 Hadisi Şerif
Konu Bir Şeye Kavuşuncaya Kadar Onu Kötü Görmek;emâret;idarecilik (emâret);kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Kureyş Kabîlesine Dâir Haberler
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Gelen rivâyete göre Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: (Câhiliyet devrinde) Arap kabîleleri şu emâret husûsunda (en şerefli olan) Kureyş`e tâbi` idiler: Arabların mü`minleri (Hanîfler) Kureyş`e tâbi` idiler: Arabların mü`minleri (Hanîfler) Kureyş`in mü`minlerine, müşrikleri de Kureyş`in müşriklerine uyarlardı. İnsanlar (altun, gümüş) ma`denleri gibi (kimi hâlis, kimi kalp) dır. Onların câhiliyette hayırlı olanları (din işlerini öğrenip amel ettikçe) İslâm devrinde de hayırlı kimselerdir. Siz insanların hayırlısı, emir oluncaya kadar emâreti çok fenâ görenler (ve arzu etmiyen kimseler) bulursunuz.

Hadis No 1422


Konu Bâtıl Sözden Sakınmak;hilâfet;kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Kureyş`in Riyâseti Hakkında Muâviye`nin Bir Hitâbesi
Ravi Muâviye B. Ebî Süfyân
Hadis

(Muhammed İbn-i Cübeyr, Kureyş tarafından sefâretle gönderilen bir hey`et arasında bulunduğu halde) Muâviye radiya`llahu anh`(ın huzûrunda iken geçen bir vâkıayı ve on) dan (işittiklerini) şöyle rivâyet etmiştir: Abdullah İbn-i Amr İbn-i Âs`ın: Kahtânîlerden birisi ileride melîk olacaktır, diye hikâye ettiğini Muâviye duymuştu. Bundan sinirlenen Muâviye (hey`et müvâcehesinde) kalkıp Allah`ı şânına lâyık sıfatlarla senâ etti. Sonra Emmâ ba`dü (fasl-ı hitâbiyle söze başlayıp şöyle) dedi: Ey Kureyş hey`eti! Kesin olarak bildirildiğine göre, sizden bâzı kimseler, Allah`ın Kitâb`ında olmayan, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`den rivâyet edilmeyen birtakım haberler naklediyorlar. Emîn olunuz ki, onlar, sizin câhillerinizdir. Siz, sâhibini dalâlete sürükliyen bâtıl sözlerden sakınınız! Ben Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in: - Şu hilâfet Kureyş uhdesinde bulunacaktır. Onlar dînî vecîbelerini îfâ ve adâlet icrâ ettikçe onlara hiç bir kimse düşmanlık edemiyecektir. Meğer ki, onlar dinden, adâletten inhirâf ederler; bu halde Allah, Kureyş`i yüz üstü sürçtürür, rezîl eder, buyurduğunu işittim.

Hadis No 1423


Konu Hz. Peygamber`in Yardımcıları;kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Hâşim Oğullariyle Muttalib Oğullarının Bir Soy Olduklarına Dâir Cübeyr İbn-i Mut`im Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Kureyş, Evs ile Hazrec, Cüheyne, Müzeyne, Eslem, Eşca`, Gıfâr (kabîleleri efrâdı) benim hâlis muâvinlerimdir. Onların da Allah`dan ve Resûlulah`dan başka hâmîleri yoktur" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1424


Konu Hilâfet
Başlık Hâşim Oğullariyle Muttalib Oğullarının Bir Soy Olduklarına Dâir Cübeyr İbn-i Mut`im Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Kureyş`ten iki kişi kaldıkça şu hilâfet (kuru bir unvân olarak) Kureyş`ten zâil olmaz" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1425


Konu Kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Hâşim Oğullariyle Muttalib Oğullarının Bir Soy Olduklarına Dâir Cübeyr İbn-i Mut`im Hadîsi
Ravi Cübeyr B. Mut`im
Hadis

Gelen rivâyete göre, müşârün-ileyh demiştir ki: (Bir kere Resûlulah ganîmet malından) kendilerine âit olan Humüs (beşte bir) hisseyi akrabâ arasında taksîm ederken Abd-i Şems oğullariyle Nevfel oğullarına birer pay ayırmamıştı. (Abd-i Şems oğullarından) Osmân İbn-i Affân ile berâber ben (ki, Nevfel oğullarındanım.) Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in yanına gelmiştik; (pay yerinde bulunuyorduk). Osmân: - Yâ Resûla`llah! Muttalib oğullarına verdiniz de bizi bıraktınız? Halbuki size (nesebce) nisbetimiz cihetiyle bizimle Muttalib oğulları bir soyda (hepimiz, büyük babanız Abd-i Menaf`da) birleşiyoruz! dedi. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem de: - Hâşim oğullariyle Muttalib oğulları bir soydur, buyurdu.

Hadis No 1426


Konu Neseb İddiası
Başlık Kendisinin Mensûb Olmadığı Ecnebî Bir Soya Bile Bile Nisbet İddiası Haram Olduğuna Dâir Ebû Zer Hadîsi
Ravi Ebû Zerr-i Gıfârî
Hadis

Rivâyete göre müşârün-ileyh, Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğunu işitmiştir: Bir kişi (gerek erkek, gerek dişi) babasından başkasına -babası olmadığını bile bile- neseb iddia ederse, hiç şüphesiz o kimse küfr(ân-ı ni`met) etmiştir. Her hangi bir kişi de aralarında karâbet olmayan bir kavimden olduğunu iddia ederse, o (soysuz kişi) de (bizden değildir! O, varsın) Cehennem`deki durağına hazırlansın!.

Hadis No 1427


Konu Hz. Peygamber`e Yalan İsnadı;neseb İddiası;yalan
Başlık Ecnebîye Neseb İddia Etmek, Görmediği Düşü Gördüm Demek, Peygamberimize Yalan Hadîs Uydurmak En Büyük Günah Olduklarına Dâir Vâsile Hadîsi
Ravi Vâsile İbn-i Eska`
Hadis

Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu, dediği rivâyet olunmuştur: (Üç şey) yalan ve iftirânın en büyüklerindendir: Kişinin kendi babasından başkasına Neseb iddia etmesi; yâhut (rü`yâsında) görmediği bir şeyin kendisine rü`yâda gösterildiğini iddia eylemesi, yâhud da Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in söylemediği bir şeyi söyledi demesi.

Hadis No 1428


Konu Kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Peygamberimiz`in Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne Kabîlelerini Övdüğüne Dâir Rivâyetler. Bu Kabîlelerin Müslümanlığa Hizmetleri
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Rivâyete göre, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem bir kere minber üzerinde (hutbe îrâd ederek): - Allah, Gıfâr (kabîlesin)i mağfiret etsin, (mağfiret edecektir.) Eslem (kabîlesin)i de Allah selâmette kılsın, (sulh içinde yaşatsın!). Usayye (kabîlesi efrâdı) ise Allah`a ve O`nun Peygamberine isyân ettiler (de lâ`nete müstahak oldular), buyurmuştur.

Hadis No 1429


Konu Kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Peygamberimiz`in Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne Kabîlelerini Övdüğüne Dâir Rivâyetler. Bu Kabîlelerin Müslümanlığa Hizmetleri
Ravi Ebû Bekre Nufey` B. Hâris
Hadis

Rivâyet olunduğuna göre, bir kere Akra` İbn-i Hâbis Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`e: - Yâ Resûla`llah! Sana ancak Eslem, Gıfâr, Müzeyne -zan edersem- Cüheyne kabîlelerinden hacıları soyan hırsızlar tâbi` olmuştur! demişti. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem (Akra`ı karşılayarak): - Ey Akra`, (sen ne sanıyorsun?) Bana söyler misin ki: eğer Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne (kabîleleri) Benî Temîm, Benî Âmir, Esed, Gatafân (kabîlelerin) den hayırlı iseler, bu, ikinciler için bir eksiklik ve husrân değil midir? buyurdu. Akra`: - Evet hüsrandır, diye tasdîk etmesi üzerine Resûlullah: - Hayâtım yed-i kudretinde olan Allah`a yemîn ederim ki, onlar (Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne) bunlardan (Benî Temîm, Benî Âmir, Esed, Gatafân`dan) elbette daha hayırlıdırlar, buyurdu.

Hadis No 1430


Konu Kureyş`in Fazîleti Ve Menâkıbı
Başlık Peygamberimiz`in Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne Kabîlelerini Övdüğüne Dâir Rivâyetler. Bu Kabîlelerin Müslümanlığa Hizmetleri
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

(Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu) rivâyet olunmuştur: Eslem ve Gıfâr ile Müzeyne ve Cüheyne`den bir kısmı -yâhut Resûlullah, Cüheyne`den veya Müzeyne`den bir kısmı dedi- Allah yanında -yâhut Resûlullah kıyâmet gününde dedi- Esed, Temîm, Hevâzin ve Gatafân`dan hayırlıdır.

Hadis No 1431


Konu Câhiliye Dâvasından Nehiy
Başlık Peygamberimiz`in Eslem, Gıfâr, Müzeyne, Cüheyne Kabîlelerini Övdüğüne Dâir Rivâyetler. Bu Kabîlelerin Müslümanlığa Hizmetleri
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem: "Kahtan oğullarından bir kişi çıkıp nâsı asâsiyle sevk ve idâre etmedikçe kıyâmet kopmayacaktır" buyurduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 1432


Konu -
Başlık Neseble Tefâhürün Câhiliyyet Âdeti Olduğu
Ravi Câbir B. Abdullâh
Hadis

Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Biz, (Müreysî` seferinde) Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem ile berâber gazâ etmiştik. Muhâcirlerden birtakım kimseler de toplanmış, Resûlullah ile berâber sefer etmişti. Hattâ Muhâcirler (Ensâr`dan) çoğaldı. Muhâcirlerden şakacı birisi de vardı. Ensar`dan birisinin kıçına (şaka olarak) vurmuştu. Ensârî aşırı derecede hiddetlenmişti. Nihâyet (kavga başladı) iki taraf da kabîlelerini imdâda çağırdılar: Ensar`dan olan kimse: Ey Medîneliler, imdâdıma koşunuz! diye feryâd etti. Muhâcir şakacı da: Ey Muhâcirler, imdâdıma geliniz! diye seslendi. Bu sesler üzerine Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem çıktı ve: -Câhiliyet halkının çığlığiyle feryattan maksat nedir? buyurdu. Sonra da: - Onlara ne olmuş (ki, İslâm âdetini bırakıyorlar), neden câhiliyet âdetiyle sesleniyorlar? diye sordu. Bir Muhâcirin Ensâr`dan birisine şaka ile vurduğu bildirildi. -Râvî der ki:- Bunun üzerine Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem: - Şu câhiliyet çığlığını bırakınız!. Soyunu çağırmak (onunla hak kazanmak) ne kötü şeydir? buyurdu. (Münâfıkların reîsi olan) Abdullah İbn-i Übey İbn-i Selûl de: - Vay, şunlar bizim Medîne halkı üzerine Muhâcirleri ayaklandırmak mı istiyorlar?. Hele biz bir kere Medîne`ye dönüp varalım; bizim en azîzimiz (gûyâ kendisi) onlardan en zelîl olanı (gûyâ Peygamber`i) elbette ve muhakka sûrette (Medîne`den) çıkaracaktır, dedi. Bunun üzerine Ömer, İbn-i Übey için: - Ey Allah`ın Peygamberi! Şimdi ben şu habîsi gebertmez miyim? dedi. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem de: - (Bırak şunu!) Halk, Muhammed, Ashâb`ını öldürmeğe başladı, diye dedi-kodu etmesin! buyurdu.

Hadis No 1433







Herhangi bir yanlışlık ve hata gördüğünüz zaman lütfen e-mail adresine bildirin veya Affedin ...: ☆ ebubekiryasin_@hotmail.com ☆ :...