Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuş (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz. O Rab ki, yeri sizin için bir döşek, göğü de (kubbemsi) bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye (yerden) çeşitli ürünler çıkardı. Artık bunu bile bile Allah'a şirk koşmayın.(Bakara Suresi-21-22)
VASIYYETLERİN AHKÂMI BAHSİ
         Fasilda Toplam 10 Hadisi Şerif
Konu Vasiyyet
Başlık Vasıyyete Tergîbe Delâlet Eden Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Vasıyyet edecek dünyâlığı bulunan müslüman bir kişiye, vasıyyeti yanında yazılı bulunmadıkça, iki gece yatması muhakkak sûrette câiz değildir.

Hadis No 1166


Konu Hz. Peygamber`in Terikesi
Başlık Peygamberimizin Terikesi Hakkında Amr İbn-i Hâris Hadîsi
Ravi Amr İbn-i Hâris
Hadis

Amr İbn-i Hâris`ten -ki, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in kayın-birâderi, (Ümmü`l-mü`minîn) Cüveyriye binti`l-Hâris`in kardeşi idi- şöyle dediği rivâyet edilmişti: Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem vefâtı zamânında ne bir dirhem, ne bir dînar, ne bir (âzadlanmamış) köle, ne de bir şey bırakmadı. Yalnız beyaz dişi bir esterle (harb) silâhını, bir de (fakir yolculara) vakfettiği (Fedek ve Hayber`deki) arâzîyi bıraktı.

Hadis No 1167


Konu Vasiyyet
Başlık Vasıyyetin Kur`ân İle Te`sîs Olduğuna Dâir Abdullâh İbn-i Ebî Evfâ Hadîsi
Ravi Abdullâh İbn-i Ebî Evfâ
Hadis

Rivâyet olunduğuna göre, bir kere müşârün-ileyh Hazretlerinden: - Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem vasıyyet etti mi? diye sorulmuş. O da: - Hayır, Resûlullah (bir şey) vasıyyet etmedi, demiştir. Sâil tarafından: - Öyle ise nâse vasıyyet ne sûretle emr olundu. Yâhud nâs, nasıl vasıyyetle emrolundular? diye sorulmuş da İbn-i Ebî Evfâ: - Resûlullah Kitâbu`llah`a temessük ederek emir buyurdu, diye cevab vermiştir.

Hadis No 1168


Konu Sadakanın Efdali;vasiyyet
Başlık Sadakanın Efdali Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Şöyle rivâyet edilmiştir: Müşârün-ileyh demiştir ki: Bir kere Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`e bir kimse (gelerek): - Yâ Resûla`llah! Hangi sadaka efdaldir (sevâb cihetiyle daha büyüktür)? diye sormuştu. Resûl-i Ekrem: - "Sadakanın efdali, vücûdun tamâmen sıhhatte bulunup mal canlası olarak zenginlikten hoşlanıp fakirlikten korkarak verdiğin sadakadır. Ey sâil! Sen sadakanı, can hulkuma yaklaşıp da: - Şu malım fülânındır, bu malım da falanındır, diye vasıyyet etmeğe başladığın, halbuki o mal, falan (vâris) in olduğu son dem-i hayâtına kadar te`hîr etme!" diye cevab verdi.

Hadis No 1169


Konu Hz. Peygamber`in Kureys`i İslâm`a Dâveti
Başlık Peygamberimizin Nübüvveti, Safâ Tepesinde Îrâd Edilen Bir Nutuk İle Kureyş Soylarını İslâm Dînine Da`veti
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyet olunduğuna göre, Müşârün-ileyh demiştir ki: Allah Azze ve Cell (En yakın kavim ve kabîlen efrâdını azâb ile korkut!) âyet-i kerîmesini inzal buyurduğunda Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem kalktı. (Safâ tepesinde bir hutbe îrâd edip ezcümle) şöyle buyurdu: - "Ey Kureyş cemâati! (Yâhud buna benzer bir hitâb ile) Müslüman olup nefislerinizi Allah`ın azâbından koruyunuz!. Yoksa ben, Allah`ın azâbından hiç bir şey`i sizden men` edemem. Ey Abd-i Menâf oğulları! Sizden de ben Allah`ın azâbından hiç bir şeyi def` edemem. Ey Abbâs İbn-i Abdilmuttalib! Senden de Allah`ın azâbından hiç bir parçasını men` edemem. Ey Resûla`llah`ın babası hemşîresi Safiyye! Senden de ben Allah`ın azâbından bir kısmını olsun def` edemem. Ey Muhammed (salla`llahu aleyhi ve sellem) in kızı Fâtıme! Malımdan ne dilersen iste, (veririm. Fakat) Allah`ın azâbından bir parçasını bile senden def` edemem."

Hadis No 1170


Konu Vakıf
Başlık Bu Husûsa Dâir Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Rivâyet olunduğuna göre, Müşârün-ileyhin pederi Hazret-i Ömer Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in zamân-ı saâdetinde Semğ denilen öz malı bir hurmalığı vakfetmek istiyerek: - Yâ Resûla`llah! Ben nazarımda en güzel ve kıymetli bir hurmalığa mâlik bulunuyorum. Hâlis kazancım olan bu malımı vakfetmek istiyorum, diye Resûl-i Ekrem`den sormuş. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem: - Bu hurmalığın aslını, rakabesini vakfet! Artık o satılmaz, hibe edilmez, vâris olunmaz, yalnız onun mahsûlü (müstahikkına) infâk edilir, yedirilir, buyurdu. Ömer de bu malını o sûretle vakfetti. Ve bu sadakası, Allah yolunda gazâ eden mücâhidlere, esâretten kurtulmak istiyen kölelere, konuklara, misâfirlere, vâkıfın yakın akrabâsına meşrût idi. Bununla berâber mütevellî nasb olunan kimsenin, vakfın rakabesine tecâvüz etmiyerek yalnız nemâsından örfe göre yemesinde, yâhud dostuna yedirmesinde de günah yoktur.

Hadis No 1171


Konu Adam Öldürmek;fâiz;harpten Kaçmak;iffetli Kadınlara Zina İsnadı (kazf);kazf;sihir;şirk;yetim Malı Yemek
Başlık Peygamber Efendimiz`in: İnsan Fazîletini Öldüren Yedi Fazîha Vardır Ki: Allâh`a Şirk, Sihir, Katil, Ribâ, Yetim Malı Yemek, Gazâ Meydanından Kaçmak, Nâmuslu Bir Kadına Zinâ İsnâd Etmek, Buyurduğuna Dâir Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: bir kere Resûlullah: - Mühlik olan yedi şeyden çekininiz! buyurmuştu. Ashab: - Yâ Resûla`llah! Bu yedi şey nedir? diye sorduklarında Resûl-i Ekrem: - 1) Allah`a şirk, 2) Sihir, 3) Allah`ın katlini haram kıldığı bir hayâtı öldürmek; haklı öldürülen müstesnâ, 4) Fâiz kazancı yemek, 5) Yetim malı yemek, 6) Düşmana hücûm sırasında harbten kaçmak, 7) Zinâdan masûn olup hatırından bile geçmiyen müslüman kadınlara zinâ isnâd etmek, buyurdu.

Hadis No 1172


Konu Hz. Peygamber`in Terikesi;vakıf
Başlık Vasıyyet Ve Vakıf Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Rivâyete göre, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: (Vefâtımda) vârislerim ne bir dînar, ne bir dirhem paylaşmaz. Bıraktığım şey (ki, hurmalıklardır. Bunun) kadınlarımıın nafakasından, işçimin ücretinden geri kalanı vakıftır.

Hadis No 1173


Konu Asker Techîzi;su Hayrı Yapmak
Başlık Vâkıfın Vakfettiği Maldan Kendisinin De İstifâdesini Şart Etmesinin Câiz Olduğuna Dâir Hazret-i Osmân Hadîsi
Ravi Osmân B. Affân
Hadis

Rivâyet olunduğuna göre, müşârün-ileyh (Mısırlılar tarafından) kuşatıldığı sırada (evinin üstünde görünerek ve Alî, Talha, Zübeyr ve Sa`d İbn-i Ebî Vakkas`a hitâb ederek) şöyle demiştir: Allah aşkına size sorarım. Ve kimseye sormam, ancak Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in Ashâbına sorarım: siz bilmezmisiniz ki, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem Rûme kuyusunu kim kazarsa onun için Cennet vardır, buyurmuştu da hemen onu ben kazmıştım. Bilir misiniz ki: Resûlullah Ceyşü`l-usre`yi kim techîz ederse, onun için Cennet vardır, buyurmuştu da hemen onu ben techîz etmiştim. Râvî der ki: Ashâb, Osman`ın sözünü tasdîk ettiler.

Hadis No 1174


Konu Şâhitlik
Başlık Büdeyl İbn-i Verka`ın Bir Gemi İçinde Ölürken Vasıyyetnâme Yazması Ve Temîmdârî İle Adiy İbn-i Beddâ`i Vasî Ta`yîni Ve Netîcesi Garip Bir Vak`a Olan İbn-i Abbâs Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs
Hadis

Şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Benû Sehm`den (müslüman) bir kişi, Temîm-dârî ve Adiy İbn-i Beddâ` ile birlikte (sefere) çıkmış ve müslüman bulunmıyan bir yerde ölmüştü. Bunlar, Sehmî`nin terikesiyle (vârislerin yanına) geldiklerinde vârisler (eşya arasında) altun kakmalı gümüş bir bardağı bulamadılar. (İki yoldaşın inkârı ve da`vânın Resûlullah`a arzı üzerine) Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem bunlara yemîn ettirdi. Sonra bardak Mekke`de bulundu. Ve bardağın zilyedleri: - Biz bunu Temîm ile Adiy`den satın aldık, dediler. Bunun üzerine Sehmî`nin velîlerinden iki kişi kalkarak: - Bizim şehâdetimiz onların şahâdetlerinden şüphesiz daha haklıdır. Ve bu bardak kat`î sûrette sâhipleri (mîrasçıları) na âittir, diye yemîn ettiler.

Hadis No 1175







Herhangi bir yanlışlık ve hata gördüğünüz zaman lütfen e-mail adresine bildirin veya Affedin ...: ☆ ebubekiryasin_@hotmail.com ☆ :...