Hadis- Şerif'ten Dualar Arapça ve Türkçe
“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (Ahzâb Suresi - 56) “Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.” (Tirmizî, Vitr, 21/484)
Salavât salât kelimesinin çoğuludur. Rasulullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمّدٍ وَعلى آلِ مُحَمّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلى اِبْرَاهِيمَ وَ آلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
اَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلى مُحَمّدٍ وَعلى آلِ مُحَمّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلى اِبْرَاهِيمَ وَ آلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Duanın Latince Okunuşu
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Duanın Türkçe Manası / veya Meali
“–«Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline salât (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin.
Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsân et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin!» deyiniz.”
[1]: (Buhârî, Deavât 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25)
Bkz.. İslam ve İhsan com
www.eraykitap.com
En İyi Bilgi Dünya ve Ahiret Saadeti Sağlayan Bilgidir
Hazret-i Ali Efendimizin Okuduğu Salavat
Hazret-i Ali Efendimiz'in okuduğu rivayet edilen salavatı şerife...
اَللّٰهُمَّ دَاحِيَ الْمَدْحُوَّاتِ، وَبَارِيءَ الْمَسْمُوكَاتِ، وَجَبَّارَ الْقُلُوبِ عَلٰى فِطْرَاتِهَا شَقِيِّهَا وَسَعِيدِهَا، اِجْعَلْ شَرَائِفَ صَلَوَاتِكَ، وَنَوَامِيَ بَرَكَاتِكَ، وَرَافِعَ تَحِيَّتِكَ عَلٰى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ، الْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ، وَالْفَاتِحِ لِمَا أُغْلِقَ، وَالْمَعْلُومِ الْحَقُّ بِالْحَقِّ، وَالدَّامِغِ جَيْشَاتِ الْأَبَاطِيلِ كَمَا كَمُلَ فَاضْطَلَعَ بِأَمْرِكَ لِطَاعَتِكَ مُسْتَوْفِرًا فِي مَرْضَاتِكَ بِغَيْرِ مُلْكٍ فِي قَدَمٍ، وَلاَ وَهَنٍ فِي عَزَمٍ، دَاعِيًا لِوَحْيِكَ، حَافِظًا لِعَهْدِكَ، مَاضِيًا عَلٰى نَفَاذِ أَمْرِكَ حَتَّى أُوَارِى مُتَبَسِّمًا لِقَابِسٍ بِهِ هُدِيَتِ الْقُلُوبُ بَعْدَ خَرْصَاتِ الْفِتَنِ وَالْإِثْمِ بِمُوضِحَاتِ الْأَعْلاَمِ، وَمَسَرَّاتِ الْإِسْلاَمِ وَمَأْثَرَاتِ الْأَحْكَامِ، فَهُوَ أَمِينُكَ الْمَأْمُونُ، وَخَازِنُ عِلْمِكَ الْمَخْزُونِ، وَشَهِيدُكَ يَوْمَ الدِّينِ، وَمَبْعُوثُكَ نِعْمَةً، وَرَسُولُكَ بِالْحَقِّ رَحْمَةً، اَللّٰهُمَّ افْسَحْ لَهُ مُتَفَسَّحًا فِي عَدْلِكَ وَاجْزِهِ مُضَاعَفَاتِ الْخَيْرِ مِنْ فَضْلِكَ، لَهُ مُهَنِّيَاتٌ غَيْرُ مُكَدِّرَاتٍ مِنْ فَوْزِ ثَوَابِكَ الْمَعْلُومِ وَجَزِيلِ عَطَائِكَ الْمَجْلُولِ، اَللّٰهُمَّ أَعْلِ عَلٰى بِنَاءِ الْبَاقِينَ بِنَاءَهُ، وَأَكْرِمْ مَثْوَاهُ لَدَيْكَ وَنُزُلَهُ، وَأَتْمِمْ لَهُ نُورَهُ وَأَجْرَهُ مِنِ ابْتِعَاثِكَ لَهُ، مَقْبُولَ الشَّهَادَةِ مَرْضِيَّ الْمَقَالَةِ، ذَا مَنْطِقٍ عَدَلٍ، وَكَلاَمٍ فَصْلٍ، وَحُجَّةٍ وَبُرْهَانٍ عَظِيمٍ» اَللّٰهُمَّ اجْعَلْنَا سَامِعِينَ مُطِيعِينَ، وَأَوْلِيَاءَ مُخْلِصِينَ، وَرُفَقَاءَ مُصَاحِبِينَ، اَللّٰهُمَّ بَلِّغْهُ مِنَّا السَّلاَمَ، وَارْدُدْ عَلَيْنَا مِنْهُ السَّلاَمَ
Duanın Türkçe Manası / veya Meali
Ey yerleri döşeyen, ulvî semâları en güzel şekilde yaratan; kötüsüyle, iyisiyle bütün kalpleri İslâm fıtratı üzere var eden Allah’ım! Kilitli kapıları açan, kendisinden evvelki peygamberlerin mührü, hakkı Hakk’ın gösterdiği şekilde bihakkın îlân eden ve bâtıl cereyanları ve kaynakları söndürüp yok eden rasûlün ve kulun Muhammed’e salâtların en şereflilerini, bereketlerin artarak devam edenlerini ve şefkâtinin en sıcağını ikrâm eyle!
O Rasûlün, Sen’in risâlet vazîfeni yüklendi, iliklerine kadar Sen’in yüce emirlerine itaatle doldu, dâimâ rızânı kazanmak için koştu, vahyini telakkî edip tebliğ ve tefsîr etti, sana verdiği sözü tuttu, emirlerini icrâ etmek için bütün gayretini sarfetti ve nihâyetinde taleb edenler için karanlıkları aydınlatan bir hidâyet meşalesi yaktı. Allah’ın her türlü ihsân ve ikrâmlarına ulaşmanın sebep ve vesîlelerini ehline beyan eyledi. Kalpler fitne ve günah bataklıklarına daldıktan sonra O’nun vesîlesiyle hidâyete erdi. O Rasûl dînin alâmetlerini açıklayacak, ahkâmını îzâh edecek ve İslâm’ı her tarafa neşredecek gönüller yetiştirdi. O, Sen’in güvenilir kıldığın emînin, gizli ilminin sadık koruyucusu, kıyamet gününde şâhidin, nimet ve rahmet olarak hak ile gönderdiğin rasûlündür.
Allah’ım! Adn cennetinde O’nun yerini genişlet! Lûtfunla O’nu kat kat hayırlarla mükâfatlandır. Herhangi bir sıkıntı ve keder olmadan cennetteki lûtuflarını ve ardı arkası kesilmeyen nimetlerini O’na bol bol ihsân eyle!
Allah’ım! O’nun Firdevs Cenneti’ndeki makâmını, insanların makâmından yüce kıl! O’na, katındaki has makâmını ve ikramlarını ihsân eyle! O’nun nûrunu tamamla! O’nu, şehâdeti makbûl, sözü rızâya uygun, hakkı ve adâleti konuşan, hâliyle hakkı bâtıldan ayıran ve büyük bir burhân sahibi bir peygamber olarak gönderdiğin için en güzel şekilde mükâfatlandır! [Allah’ım! Bizi işiten ve itâat edenlerden, muhlislere dost olanlardan ve sahabilerine refik olanlardan kıl. Allah’ım! selâmımızı Rasûlullah’a ulaştır ve onun selâmını da bize gönder.
[1]: Hazret-i Ali Efendimizin Okuduğu Salavat Bkz.. İslam ve İhsan com
İmam Şafi Hazretlerinin Okuduğu Salavat
İmam Muhammed b. İdrîs eş-Şâfi İslam hukuku bilgini, Şafi mezhebinin kurucusudur. İmâm Şâfi Hazretlerinin okuduğu rivayet edilen salatın Arapçası ve anlamı...
Şâfi mezhebinin kurucusu sayılan, Muhammed b. İdrîs eş-Şâfi 150 (767) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. İmam Mâlik’ten Medine fıkhını, İmam Muhammed’den Irak fıkhını öğrendi.
اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ مَنْ صَلَّى عَلَيْهِ وَصَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ بِعَدَدٍ مَنْ لَمْ يُصَلِّ عَلَيْهِ وَصَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ كَمَا أَمَرْتَ بِالصَّلاَةِ عَلَيْهِ وَصَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ كَمَا تُحِبُّ أَنْ يُصَلَّى عَلَيْهِ وَصَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ كَمَا تَنْبَغِي الصَّلاَةُ عَلَيْهِ.
صَلَّى الله عَلٰى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ كُلَّمَا ذَكَرَهُ الذَّاكِرُونَ وَغَفَلَ عَنْ ذِكْرِهِ الْغَافَلُونَ
Duanın Türkçe Manası
Allah’ım! Muhammed’e ve âline, O’na salât edenler sayısınca salât eyle! Efendimiz Muhammed’e ve Efendimiz Muhammed’in âline, O’na salât getirmeyenler sayısınca salât eyle!
Muhammed’e O’na nasıl salât edilmesini emir buyurduysan o şekilde salât eyle!
Muhammed’e O’na salât getirilmesini sevdiğin şekilde salât eyle!
Muhammed’e O’na nasıl salât etmek gerekiyorsa öyle salât eyle!
Allah peygamberimiz Muhammed’e zikredenler O’nu her zikrettiğinde, gâfiller O’ndan her gâfil kaldığında salât etsin!
[1]: Bkz.. İslam ve İhsan com
Mevlana Halidi Bağdadi'nin Okuduğu Salavat
Mevlânâ Halidi Bağdadî'nin okuduğu rivayet edilen salavat...
Bu salât özellikle bulaşıcı hastalıklardan korunmada tecrübe edilmiştir. Mevlânâ Hâlid hazretleri namazlardan sonra üç kez okunmasını tavsiye etmiştir.
اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ كُلِّ دَاءٍ وَدَوَاءٍ وَبَارِكْ وَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ تَسْلِيمًا كَثِيرًا
Duanın Latince Okunuşu
“Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin bi adedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesîra.”
Duanın Türkçe Manası
Allah’ım! Efendimiz Muhammed’e ve O’nun âline, bütün dertler ve devâlar sayısınca bol bol salât, selam et ve bereket ihsan eyle.
[1]: Bkz.. İslam ve İhsan com
En Güzel Salavatlar
Salavat nedir? Salavat nasıl getirilir? Salavat getirmenin fazileti nedir? Peygamberimizin (s.a.v) öğrettiği salavat hangisidir? Allah dostlarının sürekli okudukları, tavsiye ettikleri en etkili, tesirli ve en güzel salavatlar hangileridir? Okunması tavsiye edilen en güzel salavatlar...Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
Âyet-i kerimede buyrulur:
“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)
“Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.” (Tirmizî, Vitr, 21/484)
Sizler için hazırladıklarımız:
|