ErayKitap Web Sitesine Hoş Geldiniz !             En İyi Bilgi Dünya ve Ahiret Saadeti Sağlayan Bilgidir
بِسْمِ اللهِ اَلْحَمْدُ ِللهِ وَحْدَهُ، وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى مَنْ لاَنَبِيَّ بَعْدَهُ
Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm, kendisinden sonra Nebi gelmeyecek olan Muhammed - sallallahu aleyhi ve sellem-’e olsun.
Konularına Göre Hadis-i Şerif Meali / veya Hadis Fihristi
"...Allah ve Resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak dini kendine din edinmeyen kimselerle.." (Tevbe Suresi - 29)
(Resûlüm! ) De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah Ğafur ve Rahimdir.
De ki: Allah'a ve Resûlü'ne itaat edin Eğer yüz çevirirlerse /itaat etmezlerse bilsinler ki Allah kâfirleri sevmez (Ali İmran Suresi 31-32)
Hadis Fihristi veya Konularına Göre Hadis Meali HADİS FİHRİSTİ
  = ♦   S   ♦ =  
  • Hadis-i Şerifi inkar edenler için / Koltuğuna Kurulan Karnı Tok Bir Adamın
    “Şunu iyi biliniz ki, bana Kur'an-ı Kerim ile birlikte onun bir benzeri de verilmiştir.
    (Bu konuda) dikkatli olun; (çünkü) koltuğuna kurulan tok bir adamın ‘Size sadece şu Kur'an lazımdır, onda bulduğunuz helali helal, haramı da haram kabul ediniz yeter!’ diyeceği (günler) yakındır...” Bu hadis-i şerif -farklı nüanslarla - kütübü sitte ve diğer bazı kaynaklarda geçmektedir
    Ebu Davud, Sünnet, 5(6), İmaret,33; Tirmizî, İlim, 10; İbn Mace, Mukaddime, 2; Darimî, Mukaddime,49; Ahmed b. Hanbel, 2/367, 4/131-132, 6/8) İLİM BÖLÜMÜ / BÖLÜM: 10 Ø HADİSLERİ İNKAR EDENLER DE OLACAK MI? HADİS NO: 2663


  • Selam Verdikten Sonra Okunacak Dualar ve Zikirler

    295- Abdullah b. Mes’ûd (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
    “Rasûlullah (s.a.v.) namazın bitiminde sağına ve soluna
    Esselamü aleyküm ve Rahmetullah diyerek selam verirdi.”
    (Dârimî, Salat: 87; İbn Mâce, İkame: 28)[1]



    296- Âişe (r.anha)’dan rivâyet edildiğine göre:
    “Rasûlullah (s.a.v.) namazdan çıkacağında önüne doğru bir kere selam verirdi ve sağ tarafına biraz eğilirdi.”
    (İbn Mâce, İkame: 29)[2]



    297- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
    “Selamın kelime ve harflerini uzatmamak sünnettir.”
    (Ebû Dâvûd, Salat: 183)[3]



    298- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir:
    “Rasûlullah (s.a.v.) selam verdikten sonra
    “Allahümme entesselam veminkes selam tebarekte ya zelcelali velikram” diyecek kadar otururdu.
    (Ey Allah’ım sen her türlü kötülük ve eksikliklerden uzaksın, hertürlü huzur rahat ve afiyetler de sendedir.
    Celal ve ikram sahibi olan sen ne mübareksin.)”
    (Müslim, Mesacid: 26; İbn Mâce, İkame: 32)



    299- Hennâd (r.a.), aynı senedle bu hadisin benzerini bize aktardı ve “Tebarekte” kelimesinden sonra “Ya” yı ilave etti. (Müslim, Mesacid: 27)



    300- Rasûlullah (s.a.v.)’in azatlı kölesi Sevbân’dan aktarıldığına göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) namazdan çıkmak istediğinde
     
  • 1 - ) ★ ⇒   Selam Verdikten Sonra okunacak Dualar ve Zikirler Rasûlullah (s.a.v.)’den; Namaz kılıp selam verdikten sonra:
  • سْتَغْفِرُ اللهَ (ثَلاَثاً)
  • üç sefer estağfirullah der sonra
  •  
  • 2 - ) ★ ⇒   Selam Verdikten Sonra okunacak Dualar ve Zikirler Rasûlullah (s.a.v.)’den; Namaz kılıp selam verdikten sonra:
  • اَللَّهُمَّ أَنْتَ السَّـلاَمُ، وَمِنْكَ السَّـلاَمُ تَبَارَكْتَ يَاذَا الْجَـلاَلِ وَالإِكْرَامِ
  • Allahümme entesselâmü ve minkesselâm tebarekte ya zelcelâli vel-ikram Allah'ım,
    Sen Selâmsın. Her türlü selâmet ve esenlik Sendendir. ve Sen ey keramet ve azamet sahibi Allah'ım, Yücelerden yücesin ⇒ Müslim, Mesacid: 26; ⇒ İbn Mâce, İkame: 32
  •  
  • 3 - ) ★ ⇒   Selam Verdikten Sonra okunacak Dualar ve Zikirler Rasûlullah (s.a.v.)’den; Namaz kılıp selam verdikten sonra:
  • لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
  • Lâ ilâhe illâllahu vahdehu lâ şerîke leh lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr
    Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur sadece o vardır O’nun ortağı yoktur, her türlü otorite ve saltanat onundur, her türlü eksiksiz övgüler de ona aittir. Hayat veren ve ölümü de meydana getiren o’dur onun gücü her şeye yeter.)
  •  
  • 4 - ) ★ ⇒   Selam Verdikten Sonra okunacak Dualar ve Zikirler Rasûlullah (s.a.v.)’den rivâyet edildiğine göre namazın bitiminde o şöyle derdi.
  • سُبْحاَنَ اللهِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ وَ لَا اِلَاهَ اِلاَّ اللهُ وَللهُ اَكْبَرْ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمْ
  • “Sübhânellâhi vel hamdü lillêhi ve lê ilâhe illallâhu vellâhu ekber, ve lê havle ve lê kuvvete illê billêhil aliyyil azîm” Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd Allah'adır. Allah’tan başka hak ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet, ancak yüce ve büyük olan Allah’a âittir. ⇒ Buhari, el-Câmiu’s-Sahih - IV, 153 ⇒ Buhârî, Bkz. Fethu’l-Bârî, 11/113, ⇒ Müslim, 4/2083 ⇒ Buhârî, Bkz. Fethu’l-Bârî, 3/39 ⇒ Lafız İbn-i Mâce'ye âittir. Bkz. Sahih-i İbn-i Mâce, 2/335.
  •  
  • 5 - ) ★ ⇒   Selam Verdikten Sonra okunacak Dualar ve Zikirler Rasûlullah (s.a.v.)’den rivâyet edildiğine göre namazın bitiminde o şöyle derdi.
  • سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ وَسَلامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

  • (Çok güçlü ve üstün olan Rabbin tüm kafirlerin vasfettiklerinden yücedir. Selam, gönderilen tüm Peygamberlere olsun, eksiksiz tüm övgüler alemleri yaratan Allah’a mahsustur.) (37 Saffat 180-182)[4]
  • Sevbân (radıyallahu anh) anlatıyor:
    "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) selam verip (namazdan çıkınca) üç kere istiğfarda bulunup:
    "Âllahümme entes-selâm ve minke's-selâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'l-celâli ve'I-ikrâm.
    (Allahım sen selamsın. Selàmet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi sen münezzehsin, sen yücesin)" derdi."
    Müslim, Mesâcid 135, (591); Tirmizi, Salât 224, (300); Ebu Dâvud, Salât 360 (1513); Nesâi, Sehv 80, (3, 68).



    - Kà'a İbnu Ucre (radıyallâhu anh) anlatıyor:
    "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) duyurdular ki:
    "Namazın takipçileri (muakkibât) var. Onları her namazın peşinden söyleyenler -veya yapanlar-
    (cennet ve mükafaat hususunda) hüsrâna uğramazlar. Bunlar otuz üç adet tesbih, otuz üç adet tahmid, otuz dört adet tekbir'dir".
    Müslim, Mesâcid 144, (596); Tirmizi Daavât 25, (3409); Nesâi, 91, (3, 75).[5]



    SELAMDAN VE ZİKİRDEN SONRA OKUNACAK DUA

    1785 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor:
    "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın geceleyin namazdan çıkınca şu duayı okuduğunu işittim:
    "Âllahım! Senden, katından vereceğin öyle bir rahmet istiyorum ki, onunla kalbime hidayet, işlerime nizam, dağınıklığıma tertip, içime kâmil iman, dışıma amel-i sâlih, amellerime temizlik ve ihlâs verir, rızana uygun istikâmeti ilham eder, ülfet edeceğim dostumu lutfeder, beni her çeşit kötülüklerden korursun.
    Allahım, bana öyle bir iman, öyle bir yakin ver ki, artık bir daha küfür (ihtimali) kalmasın. Öyle bir rahmet ver ki, onunla, dünya ve ahirette senin nazarında kıymetli olan bir mertebeye ulaşayım.



    Allahım! Hakkımızda vereceğin hükümde lütfunIa kurtuluş istiyorum, (kurbuna mazhàr olan) şühedâya has makamları niyaz ediyorum, bahtiyar kulların yaşayışını diliyorum, düşmanlara karşı yardım taleb ediyorum!



    Allahım! Anlayışım kıt, amelim az da olsa (dünyevi ve uhrevi) ihtiyaçlarımı senin kapına indiriyor (karşılanmasını senden taleb ediyorum). Ràhmetine muhtacım, halimi arzediyorum. (İhtiyacım ve fakrim sebebiyledir ki) ey işlere hükmedip yerine getiren, kalplerin ihtiyacını görüp şifâyâb kilan Rabbim! Denizlerin aralarını ayırdığın gibi benimle cehennem azabının arasını da ayırmanı, helâke dâvetten, kabir azabindan korumanı diliyorum.



    Allahım! Kullarından herhangi birine verdiğin bir hayır veya mahlukatindan birine vaadettiğin bir lütuf var da buna idrakim yetişmemiş, niyetim ulaşamamış ve bu sebeple de istediklerimin dışında kalmış ise ey âlemlerin Rabbi, onun husülü için de sana yakarıyor, bana onu da vermeni rahmetin hakkında senden istiyorum.



    Ey Allahım! Ey (Kur'ân gibi, din gibi) kuvvetli ipin, (şeriat gibi) doğru yolun sahibi! Kâfirler için cehennem vaadettiğin kıyamet gününde, senden cehenneme karşı emniyet, arkadan başlayacak ebediyet gününde de huzur-i kibriyana ulaşmış mukarrebin meleklerle, (dünyada iken çok) rükü ve secde yapanlar ve ahidlerini ifa edenlerle birlikte cennet istiyorum. Sen sınırsız rahmet sahibisin, sen (seni dost edinenlere) hadsiz sevgi sahibisin, sen dilediğini yaparsın. (Dilek sahipleri ne kadar çok, ne kadar büyük şeyler isteseler hepsini yerine getirirsin.)



    Allahım! Bizi, sapıtmayıp, saptırmayan hidâyete ermiş hidâyet rehberleri kıl. Dostlarına sulh (vesilesi), düşmanlarına da düşman kıl. Seni seveni (sana olan) sevgimiz sebebiyle seviyoruz. Sana muhâlefet edene, senin ona olan adâvetin sebebiyle adavet (düşmanlık) ediyoruz.



    Allahım! Bu bizim duamızdır. Bunu fazlınla kabul etmek sana kalmıştır. Bu, bizim gayretimizdir, dayanağımız sensin.


    Allahım! Kalbime bir nur, kabrime bir nur ver; önüme bir nur, arkama bir nur ver; sağıma bir nur, soluma bir nur ver; üstüme bir nur, altıma bir nur ver; kulağıma bir nur, gözüme bir nur ver; saçıma bir nur, derime bir nur ver; etime bir nur, kanıma bir nur ver; kemiklerime bir nur koy!



    Allahım nurumu büyüt, (söylediklerimin hepsine bedel olacak) bir nur ver, (söylenmiyenleri de kuşatacak) bir nur daha ver!


    İzzeti bürünmüş, onu kendine alem yapmış olan Zât münezzehtir. Büyüklüğü bürünmüş ve bu sebeple kullarına ikramı bol yapmış olan Zât münezzehtir. Tesbih ve takdis sadece kendine layık olan Zat münezzehtir. Fazl ve nimetler sâhibi Zàt münezzehtir. Azamet ve kerem sahibi Zât münezzehtir. Celal ve ikrâm sâhibi Zat münezzehtir."
    Tirmizi, Daavât 30, (3415).



    1786 - Hz. Sevbân (radıyallahu anh) anlatıyor:
    "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) selam verip (namazdan çıkınca) üç kere istiğfarda bulunup:
    "Âllahümme entes-selâm ve minke's-selâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'l-celâli ve'I-ikrâm.
    (Allahım sen selamsın. Selàmet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi sen münezzehsin, sen yücesin)" derdi."
    Müslim, Mesâcid 135, (591); Tirmizi, Salât 224, (300); Ebu Dâvud, Salât 360 (1513); Nesâi, Sehv 80, (3, 68).



    1787 - Kà'a İbnu Ucre (radıyallâhu anh) anlatıyor:
    "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) duyurdular ki:
    "Namazın takipçileri (muakkibât) var.
    Onları her namazın peşinden söyleyenler -veya yapanlar- (cennet ve mükafaat hususunda) hüsrâna uğramazlar.
    Bunlar otuz üç adet tesbih, otuz üç adet tahmid, otuzdört adet tekbir'dir".
    Müslim, Mesâcid 144, (596); Tirmizi Daavât 25, (3409); Nesâi, 91, (3, 75).



    Nesâi'nin Zeyd İbnu Sâbit (radıyallâhu anh)'ten yaptığı bir rivâyette şöyle denmektedir:
    "Bu emredildiği zaman Ensâr'dan bir adam rüyasında görür ki bir kimse: "Bunu yirmi beş yapın, tehlili de ilâve edin" demektedir. Sabah olunca bunu Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'aanlattı. Efendimiz : "Söylendiği şekilde yapın!" buyurdu".



    1788 - Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor:
    "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
    "Kim sabah namazının arkasından yüz kere tesbihde ve yüz kere tehlilde bulunursa, deniz köpüğü gibi çok bile olsa günahları affedilir".
    Nesai, Sehv 95, (3, 79).



    1789 - Ukbe İbnu Amir (radıyallâhu anh) anlatıyor:
    "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) her namazın arkasından muavvizâtı okumamı emretti."
    Ebu Dâvud, Salât 361, (1523); Nesâi, Sehv (79, (3, 68).[6]
    İMAM NAMAZINI BİTİRİNCE HANGİ TARAFA DÖNEREK YERİNDEN AYRILIR

    301- Kabîsa b. Hülb (r.a.)’ın babasından rivâyete göre, şöyle demiştir:
    “Rasûlullah (s.a.v.) bize imâm olur namazın bitiminde sağ ve sol her iki tarafında da dönerek yerinden ayrılırdı.”
    (İbn Mâce, İkame: 33)





       Kaynak:
    [1]: Sunen-i Tirmizi:Tercüme Abdullah Parlıyan..:Bölüm: 221 NAMAZIN BİTİRİLMESİNDE SELAM VERME ŞEKLİ
    [2]: Sunen-i Tirmizi:Tercüme Abdullah Parlıyan..: Bölüm: 222 NAMAZIN BİTİMİNDE SELAM ŞEKLİ
    [3]: Sunen-i Tirmizi:Tercüme Abdullah Parlıyan..: Bölüm: 223 SELAMI UZATMAKSIZIN VERMEK
    [4]: Sunen-i Tirmizi:Tercüme Abdullah Parlıyan..:Bölüm: 224-Bölüm: 225- NAMAZIN BİTİMİNDE HANGİ DUA OKUNUR?
    [5]: DUANIN FAZİLETİ VE VAKTİ KutubuSitte7300
    [6]: DUANIN FAZİLETİ VE VAKTİ KutubuSitte7300





  • Konularına Göre Hadis Meali veya Konularına Göre Hadis Fihristi Okuyabilir, bilgisayarınıza indirebilir ("RAR" İndir Linki), ödev ve tezlerinizde kullanabilir ve siteyi referans göstermek ve değiştirmemek koşuluyla telif hakkı ödemeksizin site ve bloglarınızda yayınlayabilir ve kopyalayıp, çoğaltabilirsiniz. v..d.. Üçretsiz Dağıtabilirsiniz..
    En iyi Bilgi Dünya ve Ahiret Saadeti Sağlayan Bilgidir  
    Eraykitap ilmin kisa yolu

    Kütübü-s Sitte | Hadis Bilgisi | Ahad Hadis | Meşhur Hadis

    Zayıf Hadis | Mütavatir Hadis | Uydurma Hadis | Münafıkların - Vasıfları