ErayKitap Web Sitesine Hoş Geldiniz !     En İyi Bilgi Dünya ve Ahiret Saadeti Sağlayan Bilgidir
Kur-an-ı Kerim'den ve Hadis-i Şeriften Dualar Arapça ve Türkçe
Hac ve Ümre'ye Niyet / Dualarla ilgili Kisa Açiklama

(Resûlüm!) De ki (Kulluk ve Dua için) yalvarmanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?.." (Furkan Suresi- 77) Dua ibadetin özüdür Tirmizi, Daavat 1 “Allâh’ım! Sen’in gazabından rızâna, azâbından affına ve Sen’den yine Sana sığınırım!...” (Müslim, Salât, 222)
🌹 Rasulullah (a.s)'dan Duaları Rivayetlerle bize ulaşan Peygamberimiz' in belirli zamanlarda veya düzenli yaptığı, mü'minlerin yapmasını istediği veya ashabına öğrettiği duaları bu bölümde bulabilirsiniz
بِسْمِ اللهِ، واَلْحَمْدُ ِللهِ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِ اللهِ
سُبْحَانَ رَبِّيَ العَلِيِّ الأَعْلَى الوَهَّابِ

Hadis-i Şerifdeki Duanın Latince Okunuşu
Bismillah vel Hamdulillah ves Salatu ves Selamu ala Rasulullah Subhane Subhane Rabbiyel aliyyil alel Vehhab

Hadis-i Şerifdeki Duanın Türkçe Manası veya Meali
Allah'ın Adıyla Başlıyorum ve Allaha Hamd Olsun Rasulullaha Salat ve Selam Olsun Karşılıksız bolca veren en yüce Rabb'im! Sen noksan sıfatlardan münezzehsin. [1]


[1]: İyas bin Seleme ibni'l Ekva (r.anhuma) babasının şöyle dediğini rivayet etmiştir Ben Rasulullah (a.s)'mın duaya her başladığında mutlaka Subhane Rabbiyel aliyyil alel Vehhab diyerek başladığını işittim Hakim el Müstedrek no:1835 1/676

“Allah (c.c) buyurmuştur ki: Kim bana duâ etmezse ona gadab ederim.” (İbn Mâce, Duâ, 1; İbn Hanbel, III, 477)
İslamın beş şartından birisi olan Hac İbadeti, dinimizin en güzel ibadetlerindendir.
Hacca giden Müslümanlar, tarih boyunca birçok peygamberin ayak bastığı, Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) yaşamış olduğu, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği, İslamiyet’in yayıldığı ve Allah’ın (c.c.) Kur’an’da “evim” dediği Kabe’yi ziyaret etmek, o mübarek topraklarda Allah’a (c.c.) yaklaşmak gibi ulvi bir maneviyatın içerisine girerler.

Hac ibadetinde oradaki herkes unvanından, marka elbiselerinden arınmış bir şekilde ibadet eder ve Kabe’yi tavaf eder. Kabe-i şerifi tavaf sırasında da okunan dualar vardır.

Tavaf esnasında Allah’a (c.c.) dua etmenin, O’nu zikretmenin “kesinlikle şu şekilde olmalıdır” diye bildirilmiş bir hali elbette ki yoktur. Fakat hem hadis-i şeriflerden hem de sahih kitaplardan yola çıkarak günümüze kadar ulaşan birçok zikir ile tavaf esnasında Allah’a (c.c.) dua edilebilir.

Kabe tavaf edilirken etrafında 7 kere dönülür ve bu dönüşlerin her birine de şavt denir. Bazı kaynaklar her şavtta farklı dualar okunabileceğini yazmaktadır ki bu da yine Müslümanların tercihine bırakılmış bir seçenektir. Sonuçta ne kadar çok dua ve zikir edilirse, bu şüphesiz yine onu yapanın yararınadır.

Dileyenler her şavtta aşağıda yazacağımız duaları ezberleyerek ya da not ederek okuyabilir dileyen ise gönlünden geçtiği gibi Allah’a (c.c.) dua edebilir. Tavaf esnasında tekbir, tehlil, salât ve selam getirilebilir ve Kur’an-ı Kerim okunabilir.


  Hac ve Ümre'ye Niyet / Dualarla ilgili Kisa Açiklama  

Dualar ile ilgili Kısa Açıklama insan hayatindaki en değerli an, Yüce Allah’a yönelip O’nunla baş başa kaldığı zaman dilimidir.
Allah ile baş başa kalmanın en güzel vasıtası ise dua ve zikirdir. Hadislerde ifade edildiği gibi "Dua, ibadetin özüdür.” (Tirmizi - Deavat / Dualar Bölümü - 1)

Hac ve umre, günlük hayatın sıkıntılarından uzak bir vaziyette Allah ile baş başa kalmanın ve ibadet hayatına yoğunlaşmanın en güzel vesilelerindendir.

Duanın bütün unsurlarını bünyesinde toplayan bu ibadetlerin âdeta her bir anı, her bir mekânı duaya ayrılmışır. [1] *

Bu durumu göz önüne alarak umre ibadeti sırasında yararlı olacağı düşüncesinden hareketle bu dualar hazırlanmıştır.
Burada yer alan duaların çoğu, Kur’an-ı Kerim ile hadis-i Şeriflerden ve bazı selef âlimlerin dualarından derlenmiştir. Bunlar örnek dualardır.
Bu duaların okunmasının herhangi bir zorunluluğu yoktur. Arzu eden bu hazır dualardan yararlanabileceği gibi, bildiği başka duaları da okuyabilir veya içinden geldiği gibi dua eder.
Arapça okumayı bilmediği için kitapta yer alan duaların Arapçalarını telaffuz edemeyen veya telaffuzda güçlük çekenler, okumak istedikleri duanın Türkçe’sini okuyabilirler.
Ya da anlamını göz önüne alarak bunu kendi ifadeleriyle dile getirip dua ederler. Duada önemli olan içtenliktir. Bu bakımdan, kişi içinden geldği gibi dua etmelidir.
Ayrıca duanın Arapça olması da gerekmez. Herkesin kendi diliyle Cenab-ı Hakk’tan ne istediğini bilerek dua etmesi daha güzeldir... [2]
[1]: * Bu dua kitapçık da yer alan dualar, daha önce Dr. Ekrem KELEfi ve Doç. Dr. Bünyamin Erul tarafından hac için hazırlanmış bulunan ‘Kutsal iklimde Dua’ kitabından umre ibadeti için uyarlanmiştır. Burada daha ziyade umreyi ilgilendiren dualara yer verilmiştir. Umreye gelenlerin daha çok tavaf ve umre ile meşgul olacakları düşüncesiyle tavaf ve sa’y dualarının hacmi artırılmıştır. Dileyenler bunların tamamını, dileyenler de bir kısmını okuyabilir

[2]: Kaynak:..© Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları / 627 Cep Kitapları / 71
  Hac ve Ümre'ye Niyet / Dualarla ilgili Kisa Açiklama  

Niyet Hakkında Kısa Açıklama Niyet, kişinin zihninde oluşan bir karardır.
Kişi bir şeye karar verir ve karar verdiği şeyi gerçekleştirmeye azmederse o işe niyet etmiş
olur. Zihnen karar vererek bir şey yapmaya yönelen ve yapmak istediği şeyin farkında olan kişi, o işe niyet etmiş demektir. İşte esas niyet, zihinde oluşan karardır. Buna göre zihninde herhangi bir ibadeti yerine getirmeye karar veren kişi o ibadete niyet etmiş olur. İbadetlerde esas niyet işte budur. Ancak bu niyetin dil ile de ifade edilmesi güzel görülmektedir.
İbadete niyet dil ile ifade edilirken, en uygunu kişinin niyetini kendi diliyle ifade etmesidir. Yani niyetin Arapça olarak söylenmesinin dinen herhangi bir gerekliliği veya zorunluluğu söz konusu değildir. Bu yüzden hac ibadeti esnasında da hacılarımızın tavaf ve sa’y gibi hac menasiki ile ilgili niyetlerini Türkçe olarak yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Aynı şekilde başka dilleri konuşan hacıların da niyetlerini kendi dilleri ile ifade etmeleri daha uygundur. Bu sebeple Türkçe olarak hazırlanan bu kitapçıkta niyetler kısa olarak Türkçe cümlelerle ifade edilmiştir. Hacı adayları niyetlerini bu ifadelerle yapabilirler. Bununla birlikte niyetlerini Arapça ifadelerle dile getirmek isteyenler için niyetlerin Arapçaları da verilmiştir.

Hacc ve Ümre'ye   NİYET  

“Umre ve haccetmek niyetiyle sana geldim.” (Buhari; 4353, Müslim 1232)
Allah’ım! Ben haccetmek istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul buyur. Sana itaat ederek geldim Allah’ım. Senin hiçbir ortağın yoktur. Sana itaat ederek geldim. Hamd ve nimet Sen’indir. Mülk de Sen’indir. Sen’in hiçbir ortağın yoktur.” [1]

"Bilâkis yalnız Allah'a yalvarırsınız O da (kaldırılması için) kendisine yalvardığınız belâyı dilerse kaldırır..." (Enam Suresi - 41)
“Allah’ım! Bunu kabul edilen bir hac kıl. Onu, riyakarlık ve şöhret için yapılmış bir hac kılma.” [2]
Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Nefslerinizin aleyhine (bed) dua etmeyin, çocuklarınızın aleyhine de (bed) dua etmeyin, hizmetçilerinizin aleyhine de (bed) dua etmeyin. Mallarınızın aleyhine de (bed) dua etmeyin. Ola ki, Allah'ın duaları kabul ettiyi saate rastgelir de,istediğiniz kabul ediliverir." [3]
[1]: (Buhari, Hac:2/170; Müslim, Hac: 2/841-842) [2]: (Buhari: 1571; İbn Mace, es-Sünen el Kübra, 2922) [3]: Ebû Dâvud, Salât 362.(1532)
    Kara Deniz Hava ve Binek Olarak Kullanılan Her Türlü vasıta için Binerken Araba Ucak Tren ve Gemiye Binerken veya Yola Sefere Çıkarken Okunacak Dualar     Arapça ve Türkçe
اَللّٰهُ رَبِّي لاَشَرِيكَ لَهُ بِسْمِ اللّٰهِ اَمَنْتُ بِاللَّهِ وَاعْتَصِمْتُ بِاللَّهِ
بِسْمِ اللّٰهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى ٱللهِ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ

Hadis-i Şerifdeki Duanın Latince Okunuşu
Allahu Rabbi la şerike lehu Bismillahi ametü billahi ve'atasimtü billahi
Bismillahitevekkeltü alallah ve la havle ver la kuvveteilla billah

Hadis-i Şerifdeki Duanın Türkçe Manası veya Meali
Allah (c.c.) benim Rabbimdir O'nun ortağı yoktur (Bir Tektir) Allah’ın ismiyle. Allah’a îmân ettim, Allah’a sarıldım, Allah’a tevekkül ettim, güç ve kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır. [1]
[1]: (Ali el-Müttâkî, no: 17534)
Sefere (yola) çıkmayı düşünerek evinden ayrılan bir kimse yola çıkarken Allah’ın ismiyle. Allah’a îmân ettim, Allah’a sarıldım, Allah’a tevekkül ettim, güç ve kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır.” derse en hayırlı bir yere çıkmakla nasiblendirilir ve kötü bir yere çıkmanın şerri ondan geri çevrilir.” (Ali el-Müttâkî, no: 17534)
Her Türlü Vasıtadan İnerken Okunacak Dualar
بِسْمِ اللّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
بِسْمِ اللَّهِ رَّبِّ أَنزِلْنِي مُنزَلًا مُّبَارَكًا وَأَنتَ خَيْرُ الْمُنزِلِينَ
اَيِبُونَ تَاءِبُونَ عَا بِدُونَ لِرَ بَّنَاحَمِدُونَ

Duanın Latince Okunuşu
Rabbi enzilni munzelen mubareken ve ente hayrul munzilin Eee yibune teibune Aaabidune lir Rabbena hamidune
Duanın Türkçe Manası veya Meali
Onun (Gemini) yüzmesi ve demir atması (durması) Allah’ın adıyladır. Muhakkak ki benim Rabbim Gafûr’dur, Rahîm’dir. [1]
Rabbim! Beni kutlu, bereketli bir yere indir. Ve Sen doğru yere yerleştireceklerin en hayırlısısın [2]
"Biz, (yolculuktan, vatanımıza selâmet içerisinde) dönenler, tevbe edenler, ibâdet edenler, Rabbimize hamd edenleriz." [3]
[1] : (Hud Suresi - 41) [2]: (Müminun Suresi 29) [3]: Müslim, (2 / 998)
Yolculuktan eve dönünce arapça okuyuşu:
La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehü’l- mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir
Ayibune, taibune, abidune, sacidune li-rabbina hamidune. Sadekallahü va’dehü ve nasara abdehu ve hezeme’l-ahzabe vahdehu

Yolculuktan eve dönünce Türkçe okuyuşu:
Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir, ortağı yoktur, mülk O’nundur, hamd O’nadır. O, her şeye kadirdir. Yolculuktan dönüyor, tevbe ediyor, kulluk yapıyor secde ediyor ve Rabbimize hamd ediyoruz. Allah va’dinde sadık oldu, kuluna yardım etti.(Hendek Harbinde) müttefik orduları tek başına helak etti. (Buhari,De’avat,52; Megazi,29 ✪ Müslim, hacc, 428)
Her Türlü Deniz Vasıtalarına Binerken Okunacak Dualar
سُبْحَانَ الّذى سَخّرَلَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَاِنّا اِلَي رَبّنَا لَمُنْقَلِبُونَ بِسْمِ اللّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
وَمَا قَدَرُوا اللّٰهَ حَقَّ قَدْرِه۪ۗ وَالْاَرْضُ جَم۪يعاً قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وَالسَّمٰوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَم۪ينِه۪ۜ سُبْحَانَهُ وَتَعَالٰى عَمَّا يُشْرِكُونَ

Ayeti Kerimenin Latince Okunuşu
“Bismillâhi mecrâhâ ve mursâhâ inne rabbî leğafûru’r-rahîm” ve mâ-kaderu’llâhe hakka kadrihî vel‘ardu cemî‘an kabzatühû yevme’l-kıyâmeti ve’s-semâvâtü matviyyâtün bi-yemînihî sübhânehû ve te‘âlâ ammâ yüşrikûn. Sübhânellezî sehhara lenâ hâzâ vemâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ rabbinâ le-munkalibûn
Ayeti Kerimenin Türkçe Manası veya Meali
Onun (Gemini) yüzmesi ve demir atması (durması) Allah’ın adıyladır. Muhakkak ki benim Rabbim mutlaka Gafûr’dur, Rahîm’dir. (Hud Suresi - 41)
Onlar Allah'ın kadrini (yüceliğini-kıymetini bilip) hakkıyla takdir edemediler. Oysa kıyamet günü yer bütünüyle O'nun kabzında-avucundadır. Gökler de O'nun (kudret) eliyle dürülüp-bükülmüştür. O (sübhandır), onların şirk koşmakta olduklarından münezzeh ve yücedir. (Zümer Suresi - 67)
Bunu bizim hizmetimize vereni tesbîh ve takdîs ederiz, yoksa biz bunlara güç yetiremezdik. Biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz. (Zuhruf Suresi - 13 - 14)

 
Ümmeti Muhammede (a.s) Dualar Arapça ve Türkçe
    Allahım beni Annemi babamı bütün müminleri (Kadın Erkek) bütün müslümanları (Kadın Erkek) hepsini afv-ı mağfiret eyle

اَللّٰهُمَّ حَبِّبْ إِلَيْنَا الْإِيمَانَ وَزَيِّنْهُ فِي قُلُوبِناَ وَكَرِّهْ إِلَيْنَا الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ وَاجْعَلْنَا مِنَ الرَّاِشدِينَ اَللّٰهُمَّ تَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ وَأَحْيِنَا مُسْلِمِينَ وَأَلْحِقْنَا بِالصَّالِحِينَ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ اْلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ وَسَلاَمٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

  • Hadis-i Şerifdeki Duanın Latince Okunuşu
    "...Allâhümme habbib ileynel-îmâne ve zeyyinhü fî kulûbinâ ve kerrih ileynel-küfra ve’l- füsûka vel‘ısyâne vec- ‘alnâ miner-râşidîn. Allâhümme teveffenâ müslimîne ve ahyinâ müslimîne ve el-hıknâ bis-sâlihîne..." Allahüm meğfirli veli valideyye velil müminine vel müminat vel müslimin vel müslimet el ahya-i min hüm vel emvat bi Rahmetike ya erhamer Rahimin
    ve Selamun alal murselin vel hamdulillahi rabbil alemine
    "...Allâhümme teveffenâ müslimîne ve ahyinâ müslimîne ve el-hıknâ bis-sâlihîne..."
    Hadis-i Şerifdeki Duanın Türkçe Manası veya Meali
    "..Allah’ım! Bize imanı sevdir, kalblerimizi imanla süsle. Bize küfrü, itaatsizliği ve isyanı sevdirme, kerih göster, bizi doğru yolu bulanlardan eyle. Allah’ım! Müslümanlar olarak canımızı al, Müslümanlar olarak dirilt, rezil olmadan ve fitneye uğramadan sâlih kullarının arasına dâhil eyle..." [1] Allahım beni Annemi babamı bütün müminleri (Kadın Erkek) bütün müslümanları (Kadın Erkek) hepsini afv-ı mağfiret eyle. Onlardan ölenleride af eyle . bi Rahmetike ya erhamer Rahimin Alemlerin Rabbi Allah'a Hamd olsun ve Selam gönderilen Resullerin Üzerine Olsun [2]

    [1]: (Hâkim, De’avât, no:1868 Uhud Duasından) [2]: (Saffat Suresi - 181 -182)

  •  
  • Hangi Dua Daha Çok Kabul Edilir? Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua.
    Ebû Ümâme radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e: - Hangi dua daha çok kabul edilir?, diye sordular. - Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua, buyurdu.
    Kaynak Site (Tirmizî, Daavât 79 ; Ebû Davûd, Tatavvû‘ 10; Nesâî, Mevâkît 35, 40)


    212- Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Ezan ile kamet arasında yapılan dua geri çevrilmez.”
        Tirmizi Sunen-i Tercüme Abdullah Parlıyan Namaz Bölüm / 158

     
  • Dua Efendimizden dualar peygamberimizin duaları hayra yormak
    Dua yakarış Allah'tan af dileme pişmanlık bağışlama Rahmet merhamet itiraf
    Dua peygamberimizin duaları Efendimizden dualar hataya düşmekten korunma Allah'a sığınma

     
    Konularına Göre Dua Meali veya Konularına Göre Dua Fihristi Arapça Latince Okunuşları ve Türkçe Anlamları Okuyabilir, bilgisayarınıza indirebilir, ödev ve tezlerinizde kullanabilir ve siteyi referans göstermek ve değiştirmemek koşuluyla telif hakkı ödemeksizin site ve bloglarınızda yayınlayabilir ve kopyalayıp, çoğaltabilirsiniz. ve Dağıtabilirsiniz..

    En iyi Bilgi Dünya ve Ahiret Saadeti Sağlayan Bilgidir   Eraykitap

        Konularına Göre Dua Fihristte ki Duaların Arapça ve Türkçe olarak   ✪   Resimleri / Fotoğrafları var idirmek için Tıklayın